Symbolem kuchni współczesnego Izraela są potrawy opisane w światowym bestsellerze "Jerozolima", którą napisali Yotam Ottolenghi i Sami Tammimi. Znajdziemy tam przepisy odzwierciedlające wielokulturowość tego miasta: humus, labnech czy bakłażany. Nie uświadczymy tam jednak potraw wywodzących się z tradycyjnej kuchni Żydów aszkenazyjskich, którzy przybyli z Europy Środkowo-Wschodniej. Tym bardziej nie znajdziemy ich w rejonach, skąd przybyli, bo ich tradycje kulinarne zniknęły wraz z unicestwieniem społeczności żydowskich. Gdzie zatem szukać żywych tradycji związanych z kuchnią aszkenazyjską? Najłatwiej o nie w Nowym Jorku, gdzie bajgle, pastrami czy białysy (bialystoker kuchen) przybyły wraz z kolejnymi falami imigrantów i uległy przekształceniu, stając się symbolami dziedzictwa nowojorskiej kultury metropolitalnej.
Miejsce: "Pracownia litery i znaku", Piotrkowska 113 (www.etc-pracownia.com)
Czas: 25.02 (sobota), godz. 18:00 - 21:00
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy (do 23.02): formularz https://t.ly/4S8u
Wpisowe 15 zł
Prowadzący: dr Łukasz Biskupski, Katedra Badań Kulturowych UŁ
Organizator: Koło Badań Kulturowych UŁ
Współorganizator: Polskie Towarzystwo Kulturoznawcze